françoise vergès
Centralt for Vergès’ arbejde for at udarbejde en dekolonial feminisme er en analyse af historiske, såvel som nutidige eksempler på racialiseret distribution af arbejde, der alene muliggør hvide kvinders frigørelse. Hun har desuden skrevet flere tekster, hvori hun beskæftiger sig med (u)muligheden af et dekolonialt museum, en række tekster der taler sammen med hendes egen praksis med dekolonial museologisk praksis. Vergès er forperson for kollektivet “Décoloniser les arts” og har kurateret udstillinger på bl.a. Louvre og L’Atelier, hvor racialiserede kunstnere har skabt kollektive performances. Derudover har hun været aktiv i en række forskellige organisationer dedikeret til kolonialismens og slaveriets historie.

Politics of marooning and radical disobedience
Françoise Vergès bidrager her til online-tidsskriftet e-flux med en artikel om ulydighedspraksisser blandt slavegjorte og om rengøringsarbejde som både kønnet og racialiseret erhverv. Artiklen giver et indblik i Vergès’ historiske arbejde med kolonialisme og slavegjorte, såvel som hendes engagement i at udvikle og styrke en anti-racistisk og dekolonial feministisk bevægelse.

Forelæsning: Françoise Vergès
Optagelse af Françoise Vergès’ forelæsning om dekolonisering af vestlige museer på International Institute for Asian Studies (IIAS) i Leiden. Forelæsningen tager udgangspunkt i hendes bog Programme de désordre absolu. Décoloniser le musée (Program for absolut uorden. Dekolonisér museet), der er en del af hendes generelle kritiske arbejde med og i museumsinstitutioner.
Bibliografi og artikler i udvalg: Françoise Vergès
på fransk:
Monsters and revolutionaries. Colonial family romance and “métissage” (1999), Duke University Press.
Le Ventre des femmes : capitalisme, racialisation, féminisme (2017), Albin Michel, Paris.
Un féminisme décolonial (2019), La Fabrique éditions, Paris.
Une théorie féministe de la violence — Pour une politique antiraciste de la protection (2020), La Fabrique éditions, Paris.
på dansk:
Det kapitalocæne, affald, race og køn (2022), Laboratoriet for Æstetik og Økologi, København.
“Museum for det levende nu” i Museum for fremtiden (2022), Antipyrine, Aarhus.
En dekolonial feminisme (2023), Aleatorik, København.